"Kulinarne Odkrycia Gościnnej Wielkopolski" pod takim hasłem odbyła się konferencja podsumowująca cykl warsztatów, realizowanych przez Lokalną Grupę Działania Gościnna Wielkopolska, poświęcony produktom lokalnym. Spotkanie odbyło się 22 listopada 2013r. w Ośrodku Kultury, Sportu i Aktywności Lokalnej w Miejskiej Górce.
Przybyłych gości przywitał burmistrz Miejskiej Górki Karol Skrzypczak, natomiast wprowadzenia do tematyki konferencji, dokonał senator Marian Poślednik. Zebrani mieli możliwość wysłuchania dwóch wykładów, których autorami byli: Marek Gąsiorowski i Marek Stark. Dotyczyły one roli i budowania marki na rynku lokalnym z zachowaniem dziedzictwa kulinarnego.
Głównym punktem programu były prezentacje kulinarnych odkryć metodą „pecha kucha", które zostały przygotowane przez przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich, lokalnych stowarzyszeń i podmiotów gospodarczych.
Naszą gminę reprezentowała przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Sobiałkowie Bronisława Sobieraj, która jako lokalny przysmak i kulinarne odkrycie polecała rosół z makaronem i potrawkę.
Konferencja zakończyła się pokazem kulinarnym, przygotowanym przez szefa kuchni Pałacu w Pakosławiu, który zaprezentował sposób przygotowania kremu z porów oraz bigosu z grzybów Shii – Take.
IAP Portal - (C)opyright by TELEKOM.pl Sp. z o.o.