Interaktywna mapa

Festiwal wieprzowiny, czyli zdrowe, pyszne i nasze!


Takiej promocji mięsa wieprzowego w naszej gminie jeszcze nie było. 21 kwietnia w Domu Strażaka w Dłoni odbył się pierwszy Festiwal Wieprzowiny, jego organizatorem był burmistrz Miejskiej Górki, miejskogórecki Ośrodek Kultury, Sportu i Aktywności Lokalnej oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dłoni. Podczas imprezy można było spróbować wielu specjałów polskiej kuchni wieprzowej. Stoiska przygotowane przez panie z kół gospodyń i organizacje działające na terenie miejskogóreckiej gminy serwowały m.in. pieczony schab, smażoną karkówkę, gulasz, rosół czy domowy smalec.

Święto wieprzowiny rozpoczęło się o godz. 14.00. Przybyli na nie burmistrzowie powiatu rawickiego, starosta rawicki, wójt gminy Pakosław, burmistrz i wiceburmistrz Krobi oraz były burmistrz Bojanowa- Józef Zuter, radni, sołtysi i zaproszeni goście.

Gośćmi specjalnymi Festiwalu byli przedstawiciele naszych partnerskich miast: Dobruški (Czechy) i Ábrahámhegy (Węgry). Podczas imprezy częstowali oni swoimi regionalnymi specjałami. Dużym powodzeniem cieszyły się węgierskie, paprykowe kiełbaski oraz czeskie piwo „Rampušák” z Dobruški, oparte na tradycyjnej recepturze.

Festiwalowi towarzyszyły występy sceniczne i wiele ciekawych prezentacji. Czynne były stoiska z wyrobami rękodzielniczymi, rzemieślniczymi, a także konsumpcyjne i gastronomiczne. Smakowitą część festynu stanowiły degustacje wyrobów i potraw z wieprzowiny. Panie, przygotowujące stoiska wykazały się nie tylko umiejętnością przyrządzania potraw z wieprzowiny, ale także zmysłem artystycznym. Stoiskom przyglądał się szef kuchni „Villa Aurora” w Gołaszynie, Robert Gruszczyński. Imprezę poprowadził Marek Stach, dyrektor miejskogóreckiego Ośrodka Kultury.

 


IAP Portal - (C)opyright by TELEKOM.pl Sp. z o.o.